Add a cover

General information  

  • Real name : Edward Harrison Norton
  • Place of birth : Boston
  • Date of birth : 18/08/1969

Alias  

  • Edward
  • Norton
  • Norton Edward

Ratings

This media has not been rated yet.
Be the first one!

To rate this media or to interact with your friends, create a free mediatly account. You'll also be able to collaborate with our growing community and make it you digital entertainment center.

Friends who like

Sign up to see which of your friends like this.

Linked media  

Linking media

Mediatly © 2013

Mediatly, The multimedia social network

Discover new movies and TV shows to watch, novels or comics to read, music to hear and games to play thanks to your friends. It's fast, free, simple and enjoyable!
To start discover a new world, Sign up for free

  
Edward Norton (1969)

Edward Harrison Norton

This version of the card is from another language than your preferences.

Type :  

  Summary  

Edward James Norton Jr. is een Amerikaans acteur. Hij werd voor zowel zijn bijrol in Primal Fear als voor zijn hoofdrol in American History X genomineerd voor een Academy Award. Meer dan tien acteerprijzen werden hem daadwerkelijk toegekend, waaronder een Golden Globe voor Primal Fear, een Satellite Award voor American History X en een National Board of Review Award voor Everyone Says I Love You.

Norton had van jongs af aan interesse in acteren. Hij studeerde op Yale en slaagde met geschiedenis als hoofdvak. Hij bezocht diverse toneelscholen en vond werk in New York als lid van de signature players. In de tijd dat hij in een van die stukken een rol speelde, werd er gezocht naar een tegenspeler voor Richard Gere in Primal Fear. De rol was eerst aan Leonardo DiCaprio aangeboden, maar die wees deze af. Op het moment dat Gere het project wilde verlaten, deed Norton auditie. Hij werd verkozen boven 2000 andere acteurs. Nog voordat Primal Fear uitkwam, maakten zijn acteerprestaties indruk. Hierdoor kreeg hij rollen aangeboden in Everyone Says I Love You en The People vs. Larry Flynt.

Voor Primal Fear kreeg Norton onder meer een Golden Globe en een Oscarnominatie, beide voor beste bijrol. In 1998 verscheen hij in de film American History X. Voor deze rol kreeg hij zijn tweede Oscarnominatie, ditmaal voor beste acteur.

In 2000 maakte hij zijn regiedebuut met Keeping the Faith, waarin hij ook één van de hoofdrollen vertolkt.

Norton had relaties met rockster Courtney Love (1996-1998) en actrice Salma Hayek (1999-2003).

  Biography  

Show more

  VideoMovie

  Crew    

  Companies    

  Photos    

  Videos  

  Press reviews    

  User reviews

  Sources

Whole or part of the information contained in this card come from the Wikipedia article "Edward Norton", licensed under CC-BY-SA full list of contributors here.